ROLAND BARTHES

Den frankse litteraturforskeren Roland Barthes utviklet siden teorien om at det er flere lag av viten i ord og bilde. Et stillbilde er sammensatt av mange forskjellige elementer og er ikke like avgrenset som verbalspråkets ord. Derfor har vi opp igjennom årene supplementert bildene med tekst. I film finner du tale, bilde og skrift. Reklame består ofte av et stillbilde bestående av tekst, pressebilder kommer med en forklaring under bildet og kunstbilder har en tittel. Hvorfor gjør vi dette og har det et navn?

Forankring og avløsning

I følge Barthes finnes det to typer funksjoner som verbalspråket kan ha i kombinasjon med bilder: forankring og avløsning. Avløsning betyr når teksten sier noe som ikke befinner seg i bildet, og dermed fører en ny mening til bildet og innholdet som helhet. Forankring er imidlertid kanskje den grunnleggende funksjonen, nemlig det å peke ut hvilke av bildet mangfoldige betydningsmuligheter som er tenkt å være hovedsak.

Med forankring ønsker en altså å avgrense tolkningen til seeren og dermed styre personen inn på «riktig» tolkning av bildet. I følge Jostein Gripsrud overså Barthes en vesentlig ting, at bildet også kan forankre teksten, den kan forme eller prege vår oppfatning av den i en eller annen grad og forstand.

Kildehenvisning

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s