INTRODUKSJON TIL SEMIOTIKK

Semiotikk

Semiotikk er et spennende emne på mange måter. Det er et felt vi indirekte kan mye om, men som likevel er vanskelig å sette fingeren på. Det handler om å forstå tegnene vi bruker i samfunnet vårt, og om hvordan disse tegnene skaper en mening. For å illustrere hva Semiotikk handler om i korte trekk vil jeg benytte meg av et lite eksempel.

Du koser deg en fredagskveld foran tv-en; en film starter. Det første du ser når filmen starter er et damplokomotiv som stanser ved en togstasjon. Ut av toget kommer en mann kledd i svart. Mannen har «tredagersskjegg», hatt, store sko og et belte med en revolver i. Denne mannen kaster seg opp på en hest og rir inn mot en gammeldags amerikansk by

Hvis jeg hadde spurt deg hvilke sjanger dette er hadde du nok resonnert deg fram til at dette er en western. Det er godt mulig du greide å tippe dette allerede etter noen korte sekunder. Du har med andre ord «lest» ut av bildet og lydspor hva slags film dette er. Etymologisk sett er altså det å lese, å sette sammen ulike elementer til en ny helhet. Elementene i filmen betyr i og for seg forskjellige ting, men vi kan samle dem alle i forestillingene vi har om westerngenren. Hvert av disse elementene kan en da si at fungerer som tegn.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s